Balatonboglár város két sikeres pályázatnak köszönhetően újabb fejlesztéseket valósíthat meg, ami várhatóan tovább növeli majd a város turisztikai vonzerejét, illetve növeli az itt élők komfort érzetét. Erről és a nyári szezon előzetes várakozásairól kérdeztük Mészáros Miklós polgármestert.

Lassan május vége felé járunk, közeledik a szezon. Hogyan áll a város a felkészüléssel?

A rendezvénytervünk készen van, de tudom, hogy a külcsín is nagyon fontos. A Közterület-fenntartó Szervezetünk gőzerővel dolgozik és az új strandfenntartók is átvették a területek, végzik a munkájukat. Minden bizonnyal szép lesz a város a szezon kezdetére. Reményeim szerint minden rendben lesz.

Előző beszélgetésünk során még csak reménykedett benne, hogy az előkészített pályázatok sikeresek lesznek. Viszont most az elmúlt napok örömteli híre volt, hogy nyertek a fejlesztési pályázatok. Pontosan miről is van most szó?

Három sikeres pályázatról tudok beszámolni, illetve majd egy negyedikről is, ami egy teljesen más keretből fog menni. A három nyertes, amiről most szó van, azok a területi operatív programok, azaz a TOP pályázatok kategóriában nyertek. Ezeket a Megyei Közgyűlés jóváhagyásával nyertük el, illetve második körben az illetékes minisztérium jóváhagyása is kellett hozzá. A végeredményt egy hete kihirdették, tehát most már biztos, hogy megkapjuk ezeket az összegeket.

Az első pályázat témája a Platán strand, ahol összesen 260 millió forintot tudunk majd fejlesztésre költeni. Így a terveknek megfelelően itt sétányok épülnek majd a Borudvar folytatásaként. Igaz, pavilonok nélkül, de ugyanazzal a kövezettel, szegéllyel és kandeláberekkel. Lesz egy észak-déli sétány is, ami a Borudvartól tart a Balatonig. Itt már pavilonok is lesznek büfékkel, árusító helyekkel.

A leglátványosabb viszont a parti sétány lesz, ahol egy lídósított részt is kialakítunk és közvetlenül a kikötőig el lehet majd sétálni. Az átadásra természetesen a jövő nyári szezont célozzuk meg, hiszen ősznél előbb nem kezdhetők el a munkák. A másik pályázaton az óvoda udvara kapott egy 15 millió forintos keretet. Ebből a tereprendezés és új játékok telepítése készül majd el.

A harmadik pályázat pedig egy olyan, amit már nagyon régóta vártunk, a Platán Alapszolgáltatási Központ nagyon leamortizálódott épületének a felújítására kaptunk egy 60 millió forintos keretet. Ebből új tető, szigetelés, nyílászáró csere és fűtéskorszerűsítés készül majd. Ennek nagyon örülünk!

De nincs vége a sornak, mint említettem, egy negyediket is beadunk még ebben hónapban. Egy 600 millió forintos összeggel pályázunk az úgynevezett Zöld Város projektben. Remélem, hogy ez is zöld utat fog kapni és Bogláron akkor egy újabb hatalmas fejlesztési csomag valósulhatna meg.

Milyen előkészítő munka előz meg egy ilyen sikeres pályázatot?

Kicsit változott a metódus, mert a korábbi ciklusokban komplett terveket kellett letenni. Így a városnak már előre le kellett 20-30 millió forintot tennie a tervek elkészítésére. De ez megváltozott, így most gyakorlatilag csak a koncepciót kell bemutatni. Ráadásul, mindhárom nyertes pályázat 100%-ra finanszírozott, tehát, a városnak egy fillért sem kell beletennie.

Hogyan találják ki, hogy mire pályázzanak? Hogyan születik a koncepció?

Társadalmi egyeztetések zajlanak. Mindig bemutatjuk a terveket, ezeket is bemutattuk. A főépítész testületi ülésen is bemutatta a koncepciót, így azt gondolom, hogy minden nyilvánosság meg van.

Sokszor érte az a vád a testületet, hogy mindig csak az üdülő területeket fejlesztik, s ezzel szemben csak kevés jut az itt élők szükségeire. Ennek tükrében talán különösen is fontos, hogy az Alapszolgáltatási Központ is megújul, hiszen ez szinte mindenkit érint.

Így van, de fontos, hogy önerőből is fejlesztünk. Nagyon szép tartalék összeggel tudtunk átlépni a 2016-os évből a 2017-esbe és így lesz arra pénz, hogy önerőből is fejlesszünk. Már a Munkácsy utca új burkolata is ennek volt köszönhető. Én nagyon szeretném, ha idén a Gyep utca is bele kerülne ebbe a fejlesztési csomagba. De ne felejtsük el, hogy közben ravatalozót is építünk, ami körülbelül 50 millió forintba fog kerülni.

Folytatjuk a járda programot is, így épül járda a Wesselényi utcában, a Tulipán utcában és a parton a Széchenyi utcában. Ez utóbbi már el is készült. Nagyon szeretnénk, ha a Római út pályázata is sikeres lenne, mert az nagy dobás lehetne, ha elkészülne. Persze, a belső átkötő utakat is jó lenne rendbe tenni! Új burkolatra vár az Erzsébet utca, a Zrínyi utca és a Gaál Gaszton utca, amiket majd az anyagi források függvényében igyekszünk rendbe tenni.

A többletbevételekben valószínűleg nagy szerepe van a Boglárra települt Datalogic cégnek. Korábban arról volt szó, hogy ők tovább terjeszkednek. Lesz ebből valami?

Erről annyit tudok, amennyi látszik. A lényeg, hogy a fejlesztéshez megvásárolták a várostól a szükséges területet, amin a tereprendezési munkákat elvégezték. Úgy tudom, hogy a bővítés következő lépése még várat magára.

Külső szemlélőnek is feltűnik, hogy a Klapka utca megtelt élettel és még az egykori – sokáig bezárva tartott – Villmaster területen is újra mozgás van. Mennyire lát rá a város ezekre a folyamatokra?

Igen ez így van. A Tesco és a Datalogic megépülése óta felértékelődött a terület, de sajnos kicsi a hely. A Tesco-tól kifelé az már Natura 2000-es védett terület, ott építkezés nem lehet. Maradnak a baloldalon lévő telkek, amik magánterületek. A városnak már nincsen eladó telke. A piac majd biztosan megoldja ezt is, és el fognak kelni azok is, amik most még üresen állnak.

Egy fejlesztés még folyamatban van. A Nemzeti kézilabda Akadémia szeretne diagnosztikai központot építeni, és ehhez kért a várostól területet. Ez mit fog jelenteni Balatonboglárnak?

Gondolom, hogy újabb hírnevet és munkahelyeket. Már így is több mint 90 munkahelyt teremtett a NEKA, és a létesítmény nemzetközi ismertséget is hozott. Másrészt 180 gyerek jár itt a középiskolába, ami az intézmény fennmaradását biztosította. Most egy diagnosztikai központot építenének, ami újabb ismertséget hozna a városnak.

A beruházás megvalósításához igényelt földterületről kialakult egy vita a testület és a NEKA között, de remélem, hogy sikerül megvalósítani azon a területen, amit most kijelöltünk a számukra. Én annyit tudok a róla, hogy egy 1200 négyzetméteres épület lenne, aminek a környezetében egy futófolyosó is helyet kapna. Az épületben lenne egy látogatóközpont, egy diagnosztikai tér és akár még egy MR készülék is helyet kaphatna. A tervek szerint pedig a próbaüzem után ez nyilvános lenne, tehát még akár a város lakói is profitálhatnak belőle.

Nagy változás a város életében, hogy az általános iskola átkerült a KLIKK-hez. Maradt valamilyen kapcsolat az intézménnyel?

A kapcsolat nagyon jó, ráadásul, az igazgató úr tagja is a testületnek, így első kézből kaphatunk információkat. Úgy gondolom, bár nem a város a fenntartó, attól még az odajáró gyerekek a mi gyerekeink. Ennek megfelelően továbbra is támogatni fogjuk az ott folyó munkát, így a füzetcsomag támogatást, az esetleges eszközvásárlási támogatást szükség szerint biztosítani fogjuk.

Várható-e, hogy a város gazdasági pezsdülése megállítja a lakosság fogyását, vagy ez nagyon távlati történet?

Lehet, hogy ez is benne van, de bizakodom, mert a gyermek születésszám mintha egy kicsit növekedett volna. A házasságkötések száma pedig egyértelműen erősen növekedett. Azon az úton vagyunk, hogy talán megáll ez a fogyás, de még messze van, hogy a fogyási trend megforduljon.

 Visszatérve a nyári szezonra, több a forgalmi rendet érintő változtatásról is döntött a testület. Hogyan kell erre készülnie az itt élőknek?

Furcsa lesz, és majd szokni kell, de a tömeget tudnunk kell kezelni. Főleg a Várdomb környékén lesz majd szokatlan, de nem ismétlődhetnek meg a tavalyi tumultust okozó jelenetek. Meglátjuk, hogy ezek az intézkedések mennyire váltják be a hozzájuk főzött reményeket. Ha nem, akkor jövőre változtatunk a tapasztalatok alapján.

Mire számíthatnak az itt élők az idei nyáron?

A legfontosabb, hogy legyen jó idő, hiszen ez befolyásolja legerősebben a vendégszámot. A rendezvényterv összeállt, ennek megfelelően a június eleje a város napi ünnepséggel indul. Ráadásul, ez idén egybeesik a Méta Fesztivállal és az Aranyhíd Barátságnappal, ami különösen pezsgővé teszi majd a pünkösdi hétvégét. A július különösen dús lesz, hiszen mindjárt az első hétvégén Balaton Átúszás és halászléfőző verseny, de ebben a hónapban lesz a Party Pezsgés, a Jazz és Bor Fesztivál és a Bábel Sound Fesztivál is. Augusztusban pedig a legnagyobb durranás idén is a Szüreti Fesztivál lesz.

Sok olvasói kérdés érkezik, hogy a Jankovich-telepi strandon a védmű megemelését követően mi lesz a füves sétány helyreállításával?

A bejárás megtörtént a részönkormányzat tagjaival és az ottani üdülőtulajdonosok egy csoportjával. A fű kimaródása valóban megtörtént egy-két helyen, de ezt majd az új strandüzemeltető fogja rendbe tenni.

Egy hatalmas állami beruházás, a vasút korszerűsítése is zajlik a városban. Természetesen, minden ilyen munka kosszal és károkkal jár, de van-e már egyeztetés a kivitelezővel a károk helyreállításáról?

Dokumentáljuk és figyeljük a történteket. Természetesen, mindent helyre fogunk állíttatni a kivitelező cégekkel, és semmi kár nem maradhat utánuk. De mindenkitől türelmet kérünk, mert még tart az építkezés, kártérítési igénnyel pedig akkor tudunk fellépni, ha ez befejeződött és a vonatforgalom elindult.

Egyébként, feltételezzük, hogy egy ilyen sok száz milliárdos beruházásnál meg van a helyreállításnak is a kerete, de még nem tárgyaltunk a cégekkel erről.

Mennyire igaz a hír, hogy most június 15-ével a vasúti forgalom el fog indulni?

Én is így tudom, ez a menetrend, igaz csak Fonyódig. De ősztől újra szünetelni fog a közlekedés.

Milyen várakozással tekint a szezonra?

Mindennel felkészülünk és akkor tiszta lelkiismerettel mehetünk neki a szezonnak. Természetesen, Balatonboglár egy nagy vendégszerető, vendégfogadó város, és reméljük, hogy sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel.

Köszönjük szépen a beszélgetést!

Hírek

Hírek - Mi újság Balatonbogláron?

» továbbá

Események

Események - Mi történt Balatonbogláron?

» továbbá

Boglári galéria

Boglári galéria - Balatonboglár ma és régebben

» továbbá

Információk

Információk - Nyaralásról, városról.

» továbbá