Idén, a már korábbi hagyományoknak megfelelően június első szombatján tartották Balatonboglár város napi ünnepségét, melynek ezúttal a Varga Béla Kulturális Központ adott helyet. A teltházas esemény kezdetén Gergely Piros, az intézmény igazgatója köszöntötte a szép számmal megjelent vendégeket, majd felkérte a megnyitó beszéd megtartására a város polgármesterét.
Mészáros Miklós Balassi Bálint Borivóknak való verséből vett idézettel kezdte beszédét, hiszen mint elmondta, ezen a hétvégén több minden is megemlékezésre ad okot. A pünkösd napja is és a Nemzeti Összetartozás Napja is e hétvégére esett. Ráadásul, a városnak olyan két maghatározó rendezvénye is, mint a Méta Fesztivál és az Aranyhíd Barátságnap is ezekre a napokra esik.
Beszédében röviden kitért a 806 éves város rövid történetére, a nap eseményeire, majd megnyitotta az ünnepi testületi ülést, melyen az igazoltan távollévő Türjei Attila kivételével minden képviselő megjelent. A polgármester megnyitója után Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete vette át a szót. Ő beszédének elején hangsúlyozta, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Balatonbogláron Lengyelország nagyköveteként mondhat köszöntőt, mert szerinte ez a város különösen drága minden honfitársa számára.
A bevezető után, megosztotta a hallgatósággal Magyarországhoz való kötődésének személyes történetét. Negyven évvel ezelőtt, akkori menyasszonya, mai felesége csalta szülőföldjére, Magyarországra, ahol Budapest, Balatonboglár és Hatvan voltak azok a városok, ahol először járt. De akkor még nem tudta, hogy Balatonboglár az egész népe számára egy különleges hely. A személyes emlékek felelevenítését követően megemlékezett az egykor itt működő Lengyel Gimnázium és Lyceum történetéről, valamint a városban szobrot kapó Teleki Pálról.

A beszédek sorát Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője folytatta. A megjelentek köszöntése után megemlékezett egykori fonyódi gimnáziumi éveiről, majd egy Eötvös Károly idézettel folytatta. Véleménye szerint az itt élők büszkék lehetnek a múltjukra, de bizakodva tekinthetnek a jövőre is, hiszen a közelmúlt fejlesztései, illetve a még bírálat alatt lévő pályázatok is azt mutatják, hogy Balatonboglár fejlődése halad tovább. Elmondta, hogy a Kormányhivatalnak a városban lévő kirendeltségei is megújulnak, s most már ki meri jelenteni, az okmányiroda is megmarad, amiért a közelmúltban nagy harc ment a háttérben.
Beszédének végén átadta a Somogy Megyei Kormányhivatal által alapított, „A közjó szolgálatáért” elnevezésű díjat adta át Balatonboglár Város Önkormányzatának és lakónak. A kitüntető díjata város nevében Mészáros Miklós polgármester vette át, majd a szót Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke vette át. Ő egy tavaly kötött agrártámogatási megállapodás részleteit elevenítette fel, ami arról szól, hogy a Balatonboglári Borvidéken termett szőlő helyi feldolgozását segítsék, ezzel erősítve a borászati ágazatot. Ehhez kapcsolódik a kaposvári Megyeházán rendezendő Megyei Borfesztivál is, melyre négy balatonboglári pincészet jelezte a részvételi szándékát.
Végül Móring József Attila, a választókerület országgyűlési képviselője kapta meg a szót. Elmondta, hogy nem csak képviselőként, hanem fejlesztési miniszteri biztosként is köszönti Balatonboglárt. Ennek pedig azért is nagy jelentősége van, mert a város kifejezetten jól szerepelt a TOP pályázatokon, amivel több környező település irigységét is kivívta. Ráadásul, hátra van még az úgynevezett „Zöldváros” program, amiben szintén jó esély van a sikeres szereplésre.
A beszédek után Kánya Erika, a Polgármesteri Hivatal munkatársa vette át a szót és ismertette a város által ebben az évben adott kitüntető címek díjazottjait. Ennek megfelelően Börczi Terézia és Tóth Benjámin elismerő oklevelet, Katona-Kiss Erzsébet Sport Díjat, Pajorné Mátyás Katalin és Korolovics Lajos Pedagógiai Díjat, Bondorné Sámson Mária és Koncz Zsuzsanna Művelődési Díjat, Dr. Deme Miklós és Happ Istvánné megosztva Közszolgálati Díjat és Dr. Kálmán Sándor posztumusz Közszolgálati Díjat kapott.
Balatonboglár Város Bora 2017-ben a borvidéki borversenyen elért eredménye alapján a Légli Szőlőbirtok és Borászat János-hegyi 2016-os Sauvignon Blanc bora lett. A díjat Légli Ottó borász, Balatonboglár Város díszpolgára vette át. A vendégek végül pezsgős koccintással zárták az ünnepséget.

Balatonboglár Város 2017. évi kitüntetettjei (a nevek a díj átadásának sorrendjében):

Börczi Terézia – elismerő oklevél
A franciaországi Lourdes közismert zarándokhely, ahol egy kislánynak megjelent a Szűzanya. A zarándokhelyre sok gyógyulnivágyó ember megy el minden évben. A balatonboglári lourdes-i Szűz Mária Barlangot az 1910-es évek végén építtette egy boglári tanítónő és testvére Szűz Mária támogatását kérve idős beteg szüleik gyógyulásához.
A barlang 1968-ban került mostani helyére a katolikus hívek adományából. Börczi Terézia a Szűz Mária Barlangot hosszú évek óta gondozza, friss virággal díszíti, takarítja ellenszolgáltatás nélkül.
A város az oklevéllel elismerését fejezi ki a jótékony, önzetlen cselekedetéért.

Tóth Benjámin – elismerő oklevél
Tóth Benjámin évek óta dolgozik Balatonbogláron, ősztől-tavaszig az Urányi János Sport- és Szabadidő Központban, a nyári időszakban pedig a Buborék Élménystrandon. Megbízható, becsületes, mindenben lehet számítani rá, kollégái csak elismerő szavakkal illetik őt. Szerény, csendes, visszahúzódó és a munkáját tökéletesen végzi. Így volt ez akkor is, amikor szükség volt rá egy majdnem végzetes kimenetelű balesetnél.
Pontosan 1 éve, a Város Napját megelőző pénteken Szilágyi Ármin középső csoportos óvódás kisfiú úszásoktatáson vett részt az Urányiban.  Egy ártalmatlannak tűnő játszadozás után a gyermek nem jött fel a víz felszínére. Az úszóoktató és az úszómester azonnal a segítségére siettek, kiemelték a vízből. Tóth Benjamin lélekjelenlétének és szakértelmének köszönhetően sikerült őt egy végzetes tragédiától megmenteni, visszaállítani a légzését és stabilizálni az állapotát.
Beni megmentett egy életet. Árminka azóta is jár a kistestvérével úszni. Köszönjük szépen Beni!

Katona-Kiss Erzsébet – Sport Díj
Katona-Kiss Erzsébet életét a sport tölti be. Családjában, szakmájában, az aktív szabadidő-eltöltésben és a jövő generáció nevelésében is a sport iránti elkötelezettség áll az első helyen. Középiskolai testnevelő tanár, férje, Katona Sándor sikeres kézilabdaedző, és már kislányát is megfertőzte a sport: szivacskézilabdában lép édesanyja nyomdokaiba.
Erzsébet 2007 nyarán került a BBSC strandkézilabda csapatába. Már ebben az évben az Országos Döntőben II. helyezett balatonboglári csapat tagja, majd számos megmérettetésen bizonyította rátermettségét. Többszörös gólkirálynő és elnyerte a legjobb női játékos címet is.
A strandkézilabda mellett aktív tagja a BBSC női kézilabda csapatának is, mellyel hol az NB II-ben, hol az NB III-ban jeleskedtek, és a tavalyi, valamint már az idei szezonban is a legeredményesebben szereplő játékos. 2008 óta strandon és teremben is aktív az utánpótlás-nevelés területén, tanítványai több gyermek- és ifjúsági országos versenyen állhattak fel a dobogóra, és sokan közülük már a felnőtt mezőnyt erősítik.

Pajorné Mátyás Katalin – Pedagógiai Díj
Pajorné Mátyás Katalin Lengyeltótiban született 1956-ban. Általános iskolába szülőfalujában járt, majd a fonyódi Karikás Frigyes Gimnáziumban érettségizett és a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán szerzett tanítói végzettséget. 1979-ben a Boglári Általános Iskolában kezdett el dolgozni, és a hűség példaképeként itt volt az egyetlen munkahelye nyugdíjazásáig.
Tanítóként rengeteg kisdiákkal ismertette meg a betűvetést és a számok világát. Ez az utóbbi állt igazán közel hozzá. Legszebb eredményeit a matematika területén érte el tanítványaival együtt. A tanítás mellett más feladatokat is szívesen vállalt:.diák-önkormányzati megbízottja, ifjúságvédelmi felelőse is volt az iskolának. Példát mutatott és mutat az egészséges életmód gyakorlására, és a népi kultúra ápolására  is.

Korolovics Lajos – Pedagógiai Díj
2007-ben lett igazgatója a Budai Művészképzőnek, nevéhez fűződik a jazz tanszak kialakítása, mely székhelyét 2009-ben tette át Balatonboglárra. Már évekkel előtte óraadó tanárként dolgozott a boglári zeneiskolánál, a klarinét és a fafúvós hangszerek világába vezette be tanítványait, ahogy teszi ezt ma is mind a klasszikus, mind a jazz zene műfajában. Az elmúlt tíz évben mintegy 15 zenekar létrejöttét és munkáját segítette szakértelmével, a zene iránti elkötelezettségével, sokszor szigorával.
Tanítványai közül többen folytatták tanulmányaikat konzervatóriumban, főiskolai vagy egyetemi jazz tanszékeken. Közoktatási szakértőként vizsgáztatóként és szakmai érettségi elnökként is tevékenykedik. Korolovics Lajos a városi műsorok, rendezvények állandó szereplője, szólóban, tanítványaival, zenekaraival elismerést vívott ki a műfaj számára. Munkássága fontos része a balatonboglári jazz tábor létrehozása és szervezése, valamint számos fesztiválfellépés is.

Bondorné Sámson Mária – Művelődési Díj
„Vannak emberek, akiknek a nevét nem nagy beruházások, nem nagy gazdasági eredmények, nem nagy pénzösszegek mellett szokták felsorolni. Vannak emberek, akiket mások kulturális élményeikkel társítanak, a műveltségüket gazdagabbá tevő személyként őrzik az emlékezetükben. És sokan vannak, akik boldogan becsülik meg az ilyen emberek társaságát. Bondorné Sámson Mária is egy ilyen kivételes ember.
Balatonbogláron sokan vannak, akik vele, az ő szervezésében jártak sok éven keresztül színházba, a jó érzékkel kiválasztott legjobb darabokra. Sokan vannak, s hálásan gondolnak is rá, akik az ő szervezésében járták a környező országokat, ismerhették meg azok rejtett szépségeit. Sokan vannak, akik kedves (volt) társával, Istvánnal tartott ismeretterjesztő estjeit látogathatták. S azok is, akik a Bagó Bertalan festőművészre emlékező esten, a Salamon János esten, a Boglári Múzsa esten, avagy Vukán György születésnapi koncertjén érezték jól magukat.
Mária egy művelt, kiegyensúlyozott hölgy, akitől a környezete mindig kapott, mint egykoron és sokáig a BB központjában dolgozók, majd a városban, a polgári értékekre érzékenyebb közösségek.

Koncz Zsuzsanna – Művelődési Díj
1972-ben kezdte pedagógusi pályáját Hajdúszoboszlón, egy ének - zenei általános iskolában. Közel 40 éves pedagógusi pályáját két városban - Debrecenben és Hajdúszoboszlón – töltötte zenei általános iskolákban, mint énektanár, majd, mint iskolaigazgató. Tagja volt Hajdúszoboszló pedagógus énekkarának, karnagya a Bárdos Lajos Városi és Pedagógus Énekkarnak, mely elnyerte a „Kiemelt hangverseny kórus” címet.
2012 szeptemberétől karnagya a Balaton VOX kórusnak. Szeretettel vállalta fel a kórus vezetését, formálta, kialakította a közös éneklés sajátságos arculatát.  Általa a kórus új lendületet kapott, vezetésével az együttes hatalmasat fejlődött. Erre a legnagyobb bizonyíték, hogy 2016-ban a zsűri „Fesztiválkórus” minősítést adományozott a kórus részére. A Liszt Ferenc Emlékplakett, Fasang Árpád díj, Hajdúszoboszló Városért díj után Balatonboglár Város elismerését is elnyerte.
Ars poeticája, hogy az örömteli éneklés alapja az amatőr ének együtteseknél a személyes barátság. Ez a biztosíték arra, hogy képesek együtt olyan művészi színvonalon megszólaltatni egy- egy kórusművet, mely a hallgatóságnak ugyanolyan örömöt ad, mint az énekeseknek.

Happ Istvánné – megosztott Közszolgálati Díj
Happ Istvánné Magdi Gamáson született 1955-ben. A gamási általános iskola és a kaposvári középiskola után 1978-ban végezte el Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet. 1978-1992-ig a balatonboglári állami gyógyszertárban dolgozott, közben megszerezte a szakgyógyszerészi képesítést.
A rendszerváltás után 1992-ben – Somogy megyében harmadikként – Balatonbogláron a Gaal Gaston utcában megnyitotta magángyógyszertárát. 1998-ban helyezte át a gyógyszertár székhelyét az orvosi rendelővel szembe.39 éve áll a boglári betegek, gyógyulni vágyók és egészségesen élni akarók harmadik generációjának szolgálatában.

Dr. Deme Miklós – megosztott Közszolgálati Díj
1944-ben született Galgahévizen. Az aszódi középiskola után 1969-ben végzett a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1969. és 1972.között Pest megyében helyettesítő gyógyszerészként, majd 1972-től 1977-ig a tápiószecsői gyógyszertárban dolgozott.
1977. november 1-jén kezdte meg a munkát Balatonbogláron, 1995-ben nyitotta meg magángyógyszertárát a város központjában. Immár tehát harminc éve dolgozik a bogláriak és környékbeliek egészségéért.

Dr. Kálmán Sándor – posztumusz Közszolgálati Díj
Kálmán Sándor 1951-ben született Szigetváron. A Baranya megyei Kisdobszán töltötte gyermekkorát. Középiskolába Pécsre a Nagy Lajos Gimnáziumba járt, a Pécsi Orvostudományi Egyetem befejezése után a Siófoki Kórházban kezdett dolgozni, majd 1977-től 20 éven át a Balatonboglári Borgazdaság üzemorvosa, ezt követően a balatonboglári 4-es számú háziorvosi körzet és a környék településeinek üzemorvosa volt.
Fehér köpenyben soha senki nem látta, azt nagyon nem szerette, viszont, kötényben, főzés közben, vadász-csizmában hajnalban a lesen, vagy egy jó könyvbe elmélyedve annál többen találkozhattak vele.
Reggelente mindig jókedvűen ment be a páciensekhez, akiket bíztatott, segített, gyakran gyógyszerek helyett vidám történetekkel, gyógyszerreceptek helyett egy-egy a TV-ben előző este hallott sült receptjével, viccekkel is gyógyított. A betegek, páciensek mindig számíthattak rá. Olyan tudással, tájékozottsággal, ismeretekkel rendelkezett az orvoslásról, természettudományokról, kutatásról és technikai fejlesztésekről, aminek megőrzése és továbbvitele egyaránt fontos és nélkülözhetetlen.

Az ünnepség képekben

 • varosnapi_unnepsegek_22
 • varosnapi_unnepsegek_23
 • varosnapi_unnepsegek_24
 • varosnapi_unnepsegek_25
 • varosnapi_unnepsegek_26
 • varosnapi_unnepsegek_27

Emléktábla avatás a Város Napján 

 • varosnapi_unnepsegek_01
 • varosnapi_unnepsegek_02
 • varosnapi_unnepsegek_03
 • varosnapi_unnepsegek_04
 • varosnapi_unnepsegek_05
 • varosnapi_unnepsegek_06

Hírek

Hírek - Mi újság Balatonbogláron?

» továbbá

Események

Események - Mi történt Balatonbogláron?

» továbbá

Boglári galéria

Boglári galéria - Balatonboglár ma és régebben

» továbbá

Információk

Információk - Nyaralásról, városról.

» továbbá