Emléktábla avatás Balatonbogláron

Június 3-án a Város Napja rendezvényt követően Batthyány Lajos mártír miniszterelnök tiszteletére emléktáblát avattak Balatonboglár Képviselő-testületének tagjai és a meghívott vendégek a Fischl-ház falánál. A tábla elkészítését Kalász Zoltán képviselő indítványozta azzal, hogy a költségeket a kezdeményezéshez csatlakozók saját jövedelmükből adják össze. Ennek köszönhetően, a tábla ugyan a város tulajdona lett, de annak költsége nem terhelte a közös kasszát.

Az avató ünnepség kezdeteként Keserű Zoltán képviselő elevenítette fel a mártírhalált hal miniszterelnök életútját. Hangsúlyozta, Batthyány volt az, aki mindvégig ragaszkodott az Áprilisi Törvények megtartásához, és élete arra példa, hogy egyetlen miniszterelnök sem emelkedhet a törvények fölé, azok betartása alapvető kötelessége.

Ezek után Mészáros Miklósné, mint a Batthyány család egyenes ágú leszármazottja emlékezett meg családjának kiemelkedő női tagjairól. Kiemelte gróf Batthyány Antónia szerepét, aki a forradalom leverése után többet nem engedett be osztrákot a pozsonyi házukba.

A beszédek után Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, Mészáros Miklós Balatonboglár polgármestere és Keserű Zoltán tanácsnok helyeztek el koszorút a frissen felavatott emléktábla alatt.

Képek az eseményről

  • varosnapi_unnepsegek_01
  • varosnapi_unnepsegek_02
  • varosnapi_unnepsegek_03
  • varosnapi_unnepsegek_04
  • varosnapi_unnepsegek_05
  • varosnapi_unnepsegek_06

Hírek

Hírek - Mi újság Balatonbogláron?

» továbbá

Események

Események - Mi történt Balatonbogláron?

» továbbá

Boglári galéria

Boglári galéria - Balatonboglár ma és régebben

» továbbá

Információk

Információk - Nyaralásról, városról.

» továbbá