A 165 méterrel a tengerszint felett magasodik a boglári Várhegy. Az 1900-as évek elején a még növényzet nélküli dombot Kopaszdombként említik, vékony humusszal fedett vulkanikus tufa a felszíne. A régészek vaskorból származó, ókori sánc maradványokat találtak, melyet a domb déli oldalán kiásott félkörívű sáncrendszer védett.

Gaal Gaston - a helyi földesúr - 1909-ben  fekete fenyővel telepítette be a dombot, s déli lankákra az 1910-es években szőlőt és gyümölcsöst ültettek. A Várdomb mind a helyiek, mind a vendégek kedvenc kiránduló helye hosszú idők óta. Az erdei padok, asztalok, a fedett esőbeálló faszerkezeteit, az esti világítást adó kandelábereket az idő elkoptatta. Az északi völgyben a hajdani színpadot, s a játszóteret mára bőséggel pótolja a délnyugati lejtőn telepített kalandpark.

A keleti dombtetőre 2014. július 26-án Boldogasszony Sugárzó-Hold emlékhelye épült az emberi szándék és szeretet által. "Igazán erőteljes hely, amit a gyermeki kezek tisztítanak, hiszen a földbe van építve, aranyló szarvassal megkoronázva és megjelölve e szent helyet, ahol oltár állt egykoron."

Hírek

Hírek - Mi újság Balatonbogláron?

» továbbá

Események

Események - Mi történt Balatonbogláron?

» továbbá

Boglári galéria

Boglári galéria - Balatonboglár ma és régebben

» továbbá

Információk

Információk - Nyaralásról, városról.

» továbbá