• KKboglar-kapolna
  • KULTKIKOTOplakatA3_boglar_estiAUG12-13
  • KULTKIKOTOplakatA3_boglar_gyerek_0812-20

Malek Andrea a Kultkikötőben

 

Malek Andrea többszörös Artisjus és EMeRTon-díjas színésznő, énekesnő a Budapest Jazz Orchestrával tartja közös zenés estjét Broadway Songbook címmel a boglári Kultkikötőben 2016. augusztus 12-én, pénteken este. A koncerten Andrea előadásában megszólalnak a leghíresebb Broadway-musical melódiák olyan előadók repertoárjából, mint Shirley Bassey, Judy Garland, Frank Sinatra és Barbra Streisand.

„A dalok kiválasztásánál két fontos szempontot tartottam szem előtt” – árulta el Malek Andrea. „Nem mindegy a hangszerelés, hogy hogyan szólal meg az adott dal Big Band formációban. A másik tényező pedig, hogy mennyire szeretem.” 

Az est klasszikus és modern broadway-dalokat ölel fel, Kurt Weil, Jule Styne, Neil Simon, George Gershwin, Andrew Lippa népszerű műveiből. Ezek a dalok különböző Broadway musicalek betétdalaiként hangzottak el, aztán a kor sztár-jazzénekesei, mint például Ella Fitzgerald, vagy Frank Sinatra a saját stílusára formálták, és emelték őket a világ leghallgatottabb dalai közé. Ugyanígy dicsérhető Barbra Streisand munkássága aki Sondheim-dalokkal ismertette meg a világot. A saját formájukban soha nem lettek volna ennyire híresek, ezek a fantasztikus egyéniségek emelték őket ilyen magasra.”

Malek Andrea ma már avatott előadója a Broadway musical daloknak. „Rögtön a pályám kezdetén, 19 éves koromban találkoztam a musical műfajával, igaz, inkább énekeltem, sosem hallgattam, csak amikor gyakorolnom kellett. Ahol a stílusban is otthon éreztem magam, azok John Kander és Fred Ebb művei. Nem édeskés darabokat írtak, megtartották a színház szabályait, nagyon jól építették a karaktereket. A mai napig nagy kedvencem a Sweet Charity című musical. A parádés film főszerepét Shirley Maclaine és Chita Rivera alakította. A legendás koreográfus, Bob Fosse készítette a táncokat, új stílust teremtve a Broadway tánc műfajában. Itt végre lehetett arcuk és humoruk a táncosoknak is. Fontos a színészi alakítás, és bombasztikus, profi a zene. Számomra ez a Broadway, és a Sweet Charity-ből a Jazz Orcherstrával Shirley Bassey „Big Spender“ adaptációját fogjuk előadni.

A sokoldalúságáról híres művésznőt kísérő, 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra igazán nagy áttörést jelentett a hazai jazz-élet számára, hiszen létrejött Magyarország első professzionális big bandje, mely hangzásával a '20-as évek Amerikáját idézte. A zenekar dinamikus fejlődése során a műfaj jelentős zenei állomásait végigjárva mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává nőtte ki magát. A BJO kiváló munkásságának ékes bizonyítéka az elmúlt 18 év, mely idő alatt számos koncert, hazai-és nemzetközi elismerés, illetve megszámlálhatatlan külföldi előadó
színesítette a zenekar palettáját.

Malek Andrea számtalan koncerten dolgozott már együtt a Budapest Jazz Orchestrával. Műsorát a világhírű, energikus latin big band szerzemények, valamint a zenekar által átdolgozott, ismert magyar dalok alkotják. A Broadway Songbook est autentikus hangulatát természetesen a mai, fergeteges hangszerelés is garantálja. „A célunk hogy a legtöbb színében megjelenjen a Broadway zenéje és stílusa, dinamikusan és ízlésesen. Mi több, mint egy évtizede zenélünk együtt, azt hiszem, ezzel nem lesz probléma.”

Amazonok

 

Augusztus 13-án este a Rózsavölgyi Szalon előadása látható a boglári Kultkikötőben. Az Amazonok női főszereplőjeként Náray Erika, Györgyi Anna és Auksz Éva remekel.

Martine negyven év körüli háziasszony, aki egyedül él a hatalmas lakásában. A férje nemrég költözött el, miután elhagyta őt egy huszonéves szőkeségért. A nappali egy katasztrófa sújtotta övezetre hasonlít, a padlón csokipapírok és csipszes zacskók hevernek szerteszét. Martine egyetlen vigasza az albérlője, Loïc, aki csipkelődő megjegyzéseivel tartja benne a lelket. A képzőművésznek tanuló, nyíltan homoszexuális fiúra Martine kicsit úgy tekint, mint a gyermekre, aki sosem adatott meg neki.

Hamarosan azonban újabb lakókkal bővül a lakás. Beköltözik Martine két barátnője, akik szintén egyedülállók: Micky kiváló üzletasszony, vezető beosztásban dolgozik egy reklámügynökségnél, Annie-t pedig húsz év munkaviszony után most rúgták ki az állásából. A három nő eldönti, hogy amazonok módjára fognak együtt élni. Fellázadnak a hagyományos háziasszonyi szerepkör ellen: nem hajlandóak főzni, mosogatni, inkább papírtányérból esznek és a sminkkel sem bajlódnak többé. Ellenben szabad folyást engednek a gonoszságuknak: minden nap valamilyen csínyt eszelnek ki Martine férjének új szeretője ellen. Az esték is elég egyformán telnek: vacsora a tévé előtt, filmnézés, borozgatás... Egy telefonhívás azonban felborítja a megszokott rendet.

Egy közös barátnőjük arra kéri Martine-t, hogy szállásolja el tizenöt napra a fiát, Guillaume-ot, aki szerelmi csalódásában nemrég megpróbált öngyilkos lenni. A három barátnő beleegyezik, de megfogadják, hogy semmit nem változtatnak a jól bevált amazon életmódjukon. A valóságban azonban mindannyian az újonnan érkezett fiatalember kegyeit keresik. Előjönnek a múltbeli sérelmek, újraélednek a vágyak, remények, csalódások...

forrás: Kultkikötő sajtó

 

Hírek

Hírek - Mi újság Balatonbogláron?

» továbbá

Események

Események - Mi történt Balatonbogláron?

» továbbá

Boglári galéria

Boglári galéria - Balatonboglár ma és régebben

» továbbá

Információk

Információk - Nyaralásról, városról.

» továbbá